Archive for October, 2011

FMI discută marţi 25.10.2011 la Bucureşti problema gazelor şi a energiei

Reprezentanţii Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) vor avea marţi o întâlnire cu oficialii FMI şi ai Comisiei Europene în care vor discuta, printre altele, problema datoriilor companiilor de stat către furnizorii de electricitate şi a preţurilor reglementate la energie şi gaze.

“Principalele teme ale discuţiilor de pe agenda de lucru vizează subiecte referitoare la evoluţia pieţelor de gaze naturale şi energie electrică din România, axându-se în special pe evoluţia preţurilor reglementate şi politica Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei. De asemenea, vor mai fi analizate nivelul datoriilor companiilor de stat (CFR) către furnizorii de electricitate, stadiul proiectelor de investiţii în energie, dar Read more »

APEL CATRE PROPRIETARII DIN ANSAMBLUL AZUR 1+2 SA NU INTERVINA IN RETELELE DE DISTRIBUTIE A ENERGIEI ELECTRICE

Avand in vedere ca in ansamblul AZUR 1+2 , de aproximativ 2 saptamani unii proprietari din ansamblu s-au racordat la cutiile de derivatie – amplasate pe stalpii de iluminat stradal direct la contorul casei pentru a avea lumina in ANSAMBLUL PRIVAT fac un APEL la acestia sa INTELEAGA că se expun unor accidente grave, din păcate uneori mortale SI VOR AFECTA SIGURANTA INTREGULUI CARTIER .

Aceste interventii la liniile aeriene si cablurile subterane, în tablouri electrice, statii si posturi de transformare au INFLUENTA direct asupra persoanelor aflate în vecinătate, dar si a consumatorilor, prin întreruperea furnizării energiei electrice.

În urma unor interventii NEAVIZATE SI NEAUTORIZATE în instalatiile de distributie a energiei electrice se pot inregistra accidente grave iar electricienii care efectueaza asfel de lucrari fara avizul operatorului de distributie comit infractiuni .

Trebuie să fim constienti că aceste instalatii pot reprezenta un real pericol atunci cînd regulile de sigurantă sînt încălcate. Este obligatia civică a fiecăruia dintre noi să facem tot ceea ce ne stă în putintă pentru evitarea unor situatii nedorite, care se pot produce în proximita Read more »

Cum critica autoritatile de la Bruxelles modul in care Romania vrea sa implementeze directivele privind piata unica a energiei​

A mai ramas foarte putin timp pana la clarificarea PROBLEMEI pe care ‘baietii destepti ” incearca sa o tergiverseseze cu acordul tacit al autoritatilor abilitate  privind piata unica a energiei

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 17 octombrie 2011, 16:10 Economie | Energie
documente
(07 Sep 2011) PDF, 1MB
Autoritatile romane au primit critici destul de dure din partea Comisiei Europene din cauza modului in care au fost elaborate proiectele privind transpunerea  noilor directive europene privind liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale. De altfel, a fost demarata la sfarsitul lunii septembrie chiar si o procedura de  infringement. “Recent au fost primite comentariile Comisiei Europene, acestea fiind in prezent in curs de analizare la nivelul Ministerului Economiei, si al  Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE)”, informeaza Ministerul Economiei la cererea HotNews.ro.

Romania trebuia sa transpuna in legislatia nationala directivele europene privind piata unica de energie electrica (directiva europeana 72/2009) si gaz  (directiva europeana 73/2009) pana pe 3 martie 2011. Directivele fac parte din Al 3-lea pachet de propuneri legislative al Comisiei Europene privind liberalizarea pietei de energie. Potrivit Ministerului Economiei, propunerile legislative au fost transmise spre evaluare Comisiei  Europene in data de 9 septembrie, dupa ce acestea s-au aflat in dezbatere publica pe site-urile Ministerului Economiei si Autoritatii Nationale de  Reglementare in Domeniul Energiei.

 • Romania nu se afla la prima procedura de infringement pe liberalizarea pietei. Acum se afla chiar in pragul unui proces la Curtea Europeana de Justitie din cauza nerespectarii cerintelor din al 2-lea pachet legislativ privind piata energiei. In aprilie, Comisia Europeana a transmis Romaniei avize motivate in doua cauze deschise impotriva tarii noastre considerand ca sistemul de preturi reglementate aplicat pe piata energiei electrice, respectiv a gazelor naturale din Romania nu respecta cerintele corespunzatoare din legislatia UE.

Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, actualele comentarii ale Comisiei Europene vizeaza in principal prevederile legate de desemnarea conducerii ANRE, de  consumatorul vulnerabil si de obligatiile de serviciu public.

Cele mai importante comentarii legate de modul in care au fost elaborate proiectele de legi

 • Proiectele de transpunere a legislatiei europene incalca acordul cu FMI
 • Nu exista criterii de desemnare a presedintelui si vicepresedintelui ANRE
 • Presedintele ANRE isi atribuie puteri prea mari
 • Obligatiile de servicii publice nu sunt bine definite
 • Nu a fost definit consumatorul vulnerabil

In ceea ce priveste desemnarea presedintelui si vicepresedintelui ANRE, acestia sunt numiti de prim-ministrul Romaniei, pe o perioada de sase ani. Criteriile de desemnare nu sunt stabilite in mod expres pentru presedinte si vicepresedinte. Sunt stabilite anumite criterii pentru membrii  Comitetului de Reglementare, din acesta facand parte si presedintele si vicepresedintele. In conditiile in care acestia sunt membri ai comitetului se poate  deduce ca acele criterii sunt valabile si pentru ei.

Potrivit proiectelor, la numirea in functie, membrii Comitetului de reglementare trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

 • sa fie cetateni romani, cu domiciliul stabil in Romania;
 • sa aiba o varsta cuprinsa intre 30 de ani si 60 de ani;
 • sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
 • sa aiba studii superioare atestate cu diploma universitara si experienta profesionala de minim 10 ani intr-unul din domeniile tehnic, economic sau  juridic;
 • sa beneficieze de o buna reputatie;
 • sa nu aiba cazier judiciar

Comitetul este format din presedinte, vice Read more »